OPNAME van het Werkteater

Verbijsterd, ontroerd, geschokt verliet het publiek in de jaren ‘70 de voorstellingen van het nieuwe toneelgezelschap Het Werkteater.

Hoe was het mogelijk dat toneelspel opeens zo emotioneerde. Personages die letterlijk  van de straat geplukt leken. Geen zweem van holle retoriek of ijdelheid. Alsof echt bestaande mensen bezit hadden genomen van het toneel. Zelfgemaakte stukken speelden ze met maatschappelijke thema’s, verpakt in aangrijpende persoonlijke vertellingen. En daar leek je als toeschouwer midden in te staan.

Ook de film Opname (1979, Erik van Zuylen; Marja Kok) sloeg in als een bom en begon een zegetocht langs bioscopen en filmfestivals. Twee terminale patiënten, gevangen in naïviteit en angst delen een ziekenhuiskamer. Kroniek van een vriendschap ontstaan op het randje van de dood. Ze troosten, lachen, dromen en vechten voor hun waardigheid. “We schelen zoveel in leeftijd, maar eigenlijk zijn we even oud….”.

In 1983 kwam ik als toneelspeler bij Het Werkteater om er 4 onvergetelijke jaren te blijven. Het was een geschenk daar mijn carrière te beginnen. Ik koester de herinneringen en huldig nog steeds die unieke manier van toneelspelen. Ik ben blij dat Toneel Haarlem mij vroeg Opname te regisseren en de rol van dokter Hageman te spelen. Ik trof een weergaloze groep die op het punt staat U een geweldige voorstelling te tonen. Ik wens U een mooie avond.

Maarten Wansink, regisseur.

 

Impression design + internet Enkhuizen, grafisch ontwerp, websites, website, webdesign, intranet, content management systemen (CMS)